"Fluxit"

LED light installation av Vendel & de Wolf – Nederländerna

Plats: Stadsparken

Det kända konstnärsparet Vendel & Wolf har arbetat tillsammans i flera år. Deras installationer bygger på hur naturfenomen förhålla sig till den (o)synliga, och till tid. Varje arbete de gör är ett äventyr. I staden finns ett växande behov av att samla. I många kulturer spelar byggandet av en eld en central roll för att skapa förbindelser: att fira, för att markera ett ögonblick av förändring eller initiering, eller för att jaga bort de onda andarna. Att bränna det förflutna och välkomna framtiden, eller bara att samlas omkring och värma sig!

 

"Artificial Truth"

Ljusskulptur av Merijn Bolink – Nederländerna

2 platser: Hamngatan 5

                      Köpmangatan 3

Merijn Bolink är en poet, alkemist och IT-specialist allt i ett. Han upptäcker och skapar hybridobjekt: korsningar mellan natur och virtuell verklighet. De resulterande skulpturerna reflekterar ofta över originalobjektets sammanhang. ”Jag försöker avslöja föremålens själ”, som han själv säger. Denna tändsticksaskfigur har skapats helt av en datormodell. Genom att göra det undersöker han sin egen roll som bildkonstnär i en värld som stadigt är på väg mot en fullständig digital verklighet.

 

 

Merijn Bolink är representerad på Arvika Ljus! med 2 verk på 2 separata platser. Verken är dock starkt relaterade. ”Artificiell Tändsticksask”, är en miniatyrskulptur av en lysande tändsticksask som ligger på en gammal tidning. Tändsticksasken är helt omräknad och ändras slumpmässigt av en Artificiell Intelligens-app. Genom att använda moderna digitala tekniker undersöker han sin egen roll som konstnär i världen idag. Samtidigt pekar tidningen på nuets ständiga rörelse som går in i det förflutna.

”Dove, Hope”

Gobo projicering av Ainu Palmu – Finland

Plats: Hamngatan 11

I Ainu Palmus ”Hope” darrar sex bilder över varandra i tur och ordning. Fågeln är både sin egen bild och sin egen skugga. Hoppet finns i det ömma men ändå våldsamma ögonblicket när förändring inte längre är ett val. När du tvingas omfamna världens oundviklighet och behov av aktion.
 
Ainu Palmus konstnärsskap förenar världarna av ljuskonst och ljusdesign. I sitt arbete söker hon jämlikhet, respekt och empati, i förhållande till det mänskliga samhället och den bredare biosfären.

 

 

"The Car Show"

LED light installation av Anne Roininen – Finland

3 platser: – Parkering Fabrikssgatan / Hamngatan
                      – Kyrkogatan 35
                     – Järnvägstationen

Vår relation till bilar förändras hela tiden. När det gäller ekologi och hur vi använder städer har bilar gått från en symbol för lyx, till föremål som klyva åsikter. Genom att förvandla bilarna till ljusskulpturer, Roininen kallar fram mekaniska spöken som verkar övergivna, förlorade och ur en annan tid.

Anne Roininen skapar konceptuella, socialt laddade, rumsliga konstverk med en mängd olika tekniker, allt från skulptur till dialog. Hon är fascinerad av vardagliga fenomen och utforskar stadsvärlden, trädgårdsstäder och föremålens natur.

 

 

"Whispering Sense"

Videoprojektion av Linnéa Norberg – Sverige

Plats: Storgatan 32

Linnea Norbergs komplexa och uppslukande videoverk uppstår intuitivt under skapandet och processens gång. Igenom abstrakta ”flytande” rörelser vill hon utmanar rummet och förvränger tiden. Hon inspireras av människans existens och dess komplexa natur. ”Jag vill skapa ett rum som kan beröra olika dimensioner av vår inre värld, som filosofiska och antroposofiska frågor. Vad innebär det att vara människa?”

 

"I love me"

Neonskylt och performance av Felice Hapetzeder – Sverige

Plats: Arvika Torg

 

Framgångssagorna och kroppsidealen som förmedlas främst i sociala media har skapat tomrum av ensamhet och
mindervärdeskänslor. ”Jag älskar mig” vill stryka oss över kinden, säga att det är okej att vara du. Prova att säga det.
Felice Hapetzeders medier är videokonst, installation, performance och fotografi. Mycket av hans verk kan läsas som uttryck för en marginell röst, en oberoende kanal utanför de dominerande berättelserna.

 

"Individual Anarchy"

Ljusskulptur av Lin de Mol – Nederländerna

Plats:Korsning Storgatan / Magasinsgatan

Ett par sneakers kastas helt enkelt över en elkabel. Detta typiska ”stadsfenomen” representerar en symbol för personlig anarki och ett uttryck för individuell frihet, säger Lin de Mol: ”En lekfull gest kombinerad med en vilja att vara sårbar: Att slänga skorna betyder också att gå barfota efter.”

Lin de Mol är en multimediakonstnär som arbetar med skulptur, fotografi och ljus. Hon är född och utbildad i Amsterdam på Rietveld Akademie och Rijksakademie och bor i Värmland sedan 2014.

 

 

"Changing Patterns"

Videoprojicering av Julia Rio och Björn Assedahl

Plats: Storgatan 22B

Julia Riordan är en mural- och textilkonstnär som främst verkar inom det offentliga rummet. Björn Assedahl är en frilansande animatör och illustratör.Tillsammans har konstnärsduon samarbetat vid ett flertal väggmålningar och den här gången via animationer, där Julias abstrakta och lekfulla bildvärld tolkas av Björn. I det här verket vill de sprida hopp, värme och färg i det offentliga rummet.

 

"”Men vore jag ett träd skulle jag bara stå där i vinden”

Fönsterinstallation av Ann-Catrin Ollson – Sverige

Plats: Kyrkogatan 42

Ann-Catrin Olsson arbetar med skulptur och installation. I sitt arbete utgår hon från vardagliga rörelser som berättar något om våra erfarenheter av att bebo en kropp. Centralt i hennes praktik är frågan; hur påverkar materialen våra framtida rörelsemönster? I verket använder hon ett kamouflagenät av reflextyg som aktiveras då ljuset faller på det från specifika vinklar och istället för att dölja något drar nätet uppmärksamhet till det som finns under.

 

sv_SE