Arvika Ljus! är ett projekt som vill sänker tröskeln mellan samtidskonsten och lokalsamhället, så att konsten blir för alla. Under hösten vill vi lysa upp och förbinda i vår mörkaste tid! Vår femårsjubileum är ”Naturens Ljus” som vill sätta ljus på naturens mystik och skönhet, med syftet att förnya en känsla av vördnad mot naturen. Så att vi kan omvärdera och åter uppskatta, och därifrån läka vår relation till naturen. Vi har bjudit in 7 konstnärer från 5 olika länder som var och en på sitt sätt visar en aspekt av denna idé.
Under festivalen arrangeras guidningar för besökarna. Information om verken finns tillgänglig via QR koden bredvid verken och flyers som ligger i affärer i stan och hos Turistbyrån.
”Under tallarna”
En utställning med ett flertal dioraman i miniatyr med ljus, ljud, video och objekt av Anna Lidberg. Musik av Jon Ekström – Sverige
Olika ljuskällor riktas mot föremål och scenografier, vars skuggor skapar horisonter med igenkännbara former från svenska skogar och landskap. I installationsserien Utsikter mot undergången eftersträvas en stämning av något stillsamt vackert, ödesmättat och varsamt skevt. I utställningen på Arvika Konsthallen intresserar Anna Lidberg sig för oro över katastrofer och hur den kan lamslå eller uppmana till motstånd.
Anna Lidberg kommer från Skoghall, Värmland. Hon arbetar främst med videoinstallationer, objekt och offentliga gestaltningsuppdrag. I sina verk förhåller Lidberg sig till skalförskjutningar, där förstoringar och förminskningar blir ett verktyg för att väcka betraktarens intresse.
LED ljus installation av Aleksandra Stratimirovic – Serbia
Plats: Stadsparken
Aleksandra Stratimirovic är en serbisk konstnär som arbetar med ljus- och ljusteknik och skapar tillfälliga samt permanenta platsspecifika verk i det offentliga rummet.
Led ljus skulptur av Tamar Frank – Nederländerna
Plats: Stadsparken
”Sol” är en hyllning till solen. Ljusinstallationen består av sex bärnstensfärgade led-ljuslinjer som bildar en halvcirkel. Monterade ovanför vattnet fortsätter linjerna som en reflektion och skapar en perfekt cirkel. Det är en visualisering av den nedgående solen, en fyr, en källa och en fokuspunkt som drar åskådarna mot sig när de går längs vattnet.
Tamar Frank arbetar med ljus, plats och processen för visuell förnimmelse. Hon vill skapa ny medvetenhet och känslighet för hur vi ser på världen och hur den påverkar oss. Hon fokuserar främst på tillfälliga installationer i det offentliga rummet.
LED ljus skulptur av Lin de Mol – Nederländerna
Plats: Hamnen
Bilden av ett hög av trädstockar är mycket typisk i det nordiska landskapet. Trä betyder liv: Det ger oss värme, skydd och ekonomisk trygghet, men som levande träd behöver vi dem också för syre och för att upprätthålla vår naturliga miljö. Dessa, ofta motstridiga behov, symboliseras och sammanfogas i en skulptur som kallas ”Nordic Sculpture”, som introducerar den här typiska nordiska formen till en ljuskonstverk.
Lin de Mol är en multimediakonstnär som arbetar med skulptur, installation och fotografi. Människans förhållande till naturen är en underliggande undersökning i mycket av hennes arbete.
Neon installation av Ilkka Paloniemi – Finland
Plats: Köpmangatan 3
Plasma Bees (2024) är en serie porträtt av fyra bin gjorda av neonljus och återvunna ramar.
I det här arbetet lyser neonljus upp fyra bina, som drivs av artificiell energi, varelser som genererar sin egen naturliga energi – honung. Neongas inuti dess glasrör förvandlas till en glödande plasma under påverkan av elektricitet. Samma plasma finns också i stjärnor och nebulosor och utgör 99 % av all materia.
Det röda skenet i dessa moderna porträtt står i kontrast till den klassiska elegansen hos återvunna ramar, vilket lyfter binas betydelse och värdighet.
Ilkka Paloniemi är konstnär, curator och designer som arbetar inom ljus, konst och arkitektur.
Spegel installation av Fabien Gruau – Frankrike
Plats: Storgatan 26D
Fabien Gruaus ’And Now’ är som en enorm skyltannons, men utan något att sälja. Det är en inbjudan till reflektion och förundran. Det ständigt föränderliga ljuset ger ett nytt perspektiv varje gång du passerar det. Vad är evighet? Finns det ens? ”And Now” stimulerar människor att tänka på hur de vill forma livet, men också hur vi kan påverka och återskapa framtiden.
Fabien Gruau är en fransk fotograf som har en examen från MJM konstakademin i Rennes och har ställt ut i Frankrike, Nederländerna och Belgien och har arbetat som scen- och ljusdesigner inom teater, cirkus och dans.
Projekt av Anna Lidberg med 11 miniatyr ljusinstallationer – Sverige
Plats: Kyrkogatan 33
Sedan 2006 är Galleri 1:10 en utställning där konstnären Anna Lidberg inbjuder konstnärer att samarbeta och delta i utställningar i galleriets lokaler, som är ett dockskåp, där konsten visas i miniatyrversioner. Utställningen ”Mood board” samlar Lina Kruopyte, Niklas Wallenborg, Cornelia Sojdelius, Catti Brandelius och Sara Forsström, och är ett collage av konst som samspelar tillsammans.
Anna Lidberg kommer från Skoghall, Värmland. Hon arbetar främst med videoinstallationer, objekt och offentliga gestaltningsuppdrag. I sina verk förhåller Lidberg sig till skalförskjutningar, där förstoringar och förminskningar blir ett verktyg för att väcka betraktarens intresse.
Ljusprojicering – Niko Tiainen-Finland
Plats: Hamngatan 11
Verket ”Rising” är en skräddarsyd upprepande sekvens av fallande vatten, projicerad över längden av byggnaden på Rits Parkeringen. Tiainen gjorde detta arbete specifikt för denna plats i Arvika för att motverka stadsmiljön med detta kraftfulla naturfenomen. Bortsett från vattnets skönhet och meditativa egenskaper, finns det en avlägsen klang av en andra betydelse av detta vattenfall, i vår tid med smältande istäckar och stigande vattennivåer. Ändå råder skönheten och fascinationen för vattnet där vattenvågen faller ner i slowmotion och mjukt slår mot trottoaren.
Niko Tiainen är en finlandbaserad multidisciplinär konstnär, specialiserad på interaktiva projektionsmappningar och video-, ljus- och ljudinstallationer i den offentliga rummet.
Fönsterdekoration med ljus – elevarna Minnebergskolan Arvika
Plats: Hamngatan 12
I år kommer unga kreatörer och elever vid Minnebergskolan också få en möjlighet att vara en del i Arvika Ljus!-konceptet genom att skapa deras egen ljuskonstverk i Ritz fönster. Unga kreatörer och elever vid Minnebergskolan fick en möjlighet att vara en del i Arvika Ljus!-konceptet genom att skapa deras egen ljuskonstverk i Ritz fönster. Naturliga former baserad på höjdlinjerna av en landskap var utgångspunkt till en ’freestyle projekt’ med eleverna. Belyst i växlande färger blev den i fil målade transparenta former till en mystisk helhet.